• Home
  • Вести
  • Железничари чекају састанак са премијерком и министрима

Железничари чекају састанак са премијерком и министрима

 СИНДИKАТИ четири железничка предузећа договорили су се премијерком Аном Брнабић и министром саобраћаја Томиславом Момировићем, да у наредних неколико дана организују заједнички састанак и са министром финансија.

 Штрајкачки одбор је добио обећање да ће у наредних седам дана бити организован састанак на којем ће бити присутан и министар финансија Синиша Мали, у чијој надлежности је и висина зарада запослених на железници. Ипак, они јуче нису одустали од протеста испред зграде предузећа у Немањиној 6.

- Предочили смо премијерки и министру да више од 40 одсто запослених прима минималну зараду, а плата је од најнижих коефицијената до 2,37 минимална и иста за све раднике. На тужбе радника због ове ситуације са коефицијентима је до сада отишло више од четири и по милијарде динара. Приоритет је изналажење решења за проблем коефицијената у законским оквирима - истакао је Зоран Дашић, члан штрајкачког одбора и председник Синдиката "Србија Kарго". - Заједно са осталим синдикатима ћемо дати предлог да се примени методологија по којој ће се коефицијенти ускладити. Једини циљеви синдиката су законске зараде, бољи услови рада на железници, очување железничких друштава и безбедно и уредно одвијање саобраћаја.

У Штрајкачом одбору су представници Синдиката железничког саобраћаја Србије "Независност", Савеза синдиката железничара Србије, Синдиката Србија Kарго, Независног синдиката железничара Србије и Регионално-гранског синдиката железнице Србије.

Јуче су разговарали са министром саобраћаја Томиславом Момировићем и представницима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања до касних вечерњих сати, а јутрос су се састали са премијерком Аном Брнабић.

Према речима чланова Штрајкачког одбора они су на састанку са представницима Владе, након изнетих чињеница о енормним улагањима у инфраструктуру и возна средства, нагласили да је недопустиво да се за више од 45 одсто запослених доплаћује одређена сума до минималне зараде и да постоји толики број тужби и одливање новца.

- Остаћемо на линији борбе до коначног решења. Надамо се да ће наши захтеви бити озбиљно схваћени, а могућност генералног штрајка није искључена - поручено је са протестног скупа радника "Железница Србије".

 

Izvor: Novosti.rs